Cuma , Kasım 15 2019
Başlangıç / Güzellik / Saç Bakımında Eski Latin Amerika Yöntemleri

Saç Bakımında Eski Latin Amerika Yöntemleri

Güney Amerika modern kozmetik ve estetik tıpın,  eski gelenekler ve güçlü bitkilerle buluştuğu bir kıtadır. İnka’lar; otların, meyve özlerinin, tohumların, köklerin şifalı ve kozmetik özelliklerini keşfetmişlerdir. Brezilya’lı kadınlar estetik tıpta ve ileri düzeyde kozmetikte sunulan çeşitli yöntemlerle güzelliklerini geliştiriyorlar. Saç güzellikleri, kökeni eski yağlarla yapılan keratin tedavisinden kaynaklanır. Bu renkli, sıcak ve vahşi kıtadan insanların bilgi ve deneyimi saç bakımında bizlere çok yardımcı olabilir.

Arjantinliler, güzellikleri için farklı yöntemler geliştirmiştir. Sıcak iklim, kadınların saçlarına ve cildine özel bakım yapmasına neden olur. Sağlık ve kozmetikte kullandıkları en önemli bitki; son derece ektili Tepescohuite olarak adlandırılan Jurema, yani Mimosa Tenuiflora‘dır. Bu bitki, Arjantin’de yaşam iksiri gibi tabir edilir. Güçlü bir antioksidan olan mimoza kabuğu’ndan elde edilen bir özdür.

Bu öz, yaşlanma sürecini geciktirir ve olgun saçlar için çeşitli yöntemler üzerinden kullanılır. Saç kremi ve saç maskelerinde nemlendirici bir işleve sahiptir. Mimosa Tenuiflora kabuğu özü, kan damarlarının duvarlarını güçlendirir ve saç hücrelerini uyarır. Jurema ayrıca hassas bir kafa derisine de yardımcı olabilir. Çeşitli tahrişi, iltihapları azaltır ve kavurucu güneşe karşı korur. İltihap kurutucu ve antibakteriyel özelliklere sahiptir, enfeksiyonlara karşı korur, şişlik ve kızarıklığı azaltır, saç tellerini yoğunlaştırır ve aktive eder, böylece saç dökülmesini de önler.

 

 

Güney Amerika’nın tamamı Jurema’yı sever. Mimoza’nın kabuğu, Salma Hayek’in kendisi tarafından tanıtılan saç bakım kozmetiklerinde kalıcı yer edindi.

Güney Amerika’dan bir başka, eşit derecede değerli, iyi bilinen ve doğal kozmetik ürün ise kakao yağıdır. Kakao, Güney Amerika’nın her yerinde yetiştirilmektedir – en iyi çeşitler, kıtanın güney bölgelerini kapsamaktadır. Kahverengidir ve biraz çikolatayı hatırlatır. Ayrıca güzel kokusu vardır. Arjantinliler yüz, vücut ve saç bakımı için kakao yağını kullanırlar. Zayıf, donuk, şişkin ve asi saçlar için özellikle faydalıdır. Kozmetik ürünler aynı zamanda saç derisine de zarar verir. Kakao bu zararlardan kaynaklı tahrişleri azaltır ve kafa derisini güçlü, tropikal güneşten korur. Kakao yağı saç tellerini elastik hale getirir ve saç uçlarını hasara karşı korur.

Brezilya, engin, vahşi ve el değmemiş Amazon’ları kapsamaktadır. Bu bölgelerdeki çok değerli ve dünyaca ünlü maddeler; güçlü kozmetik etkilere sahiptir. Amazonlar, Brezilyalı kadınların saç, yüz veya vücut bakımı için kullanmayı tercih ettiği doğal, tropik yağlar ve bitkiler açısından zengindir. Bunlar bazen bitki infüzyonları ile karıştırılır ve küçük cilt hastalıklarının iyileşmesinde de kullanılır.

Brezilyalılar saç bakımı için ne kullanıyor?

Cupuaçu tereyağı – özel kakao ağacı çeşidinin tohumlarından yapılır, Cupuaçu (Büyük Kanlı Kakao). Kafa derisini yumuşatır, hidro lipid kaplamayı güçlendirir, saçın ve saç derisinin düzgün şekilde nemlendirilmesini sağlar. Çok iyi yenileme yapar çünkü fitoterol bakımından zengindir. Bu maddeler kollajen sentezini de uyarabilir. Cupuaçubutter phytosterols elastin çürümesini sınırlar, saç hücrelerini güçlendirir. Vitaminler açısından zengindir: C, E ve A’nın yanı sıra güçlü antioksidanlar barındırır. Doymuş ve doymamış yağ asitlerinin içeriği, saçın yoğun bir şekilde yenilenmesini garanti eder.

Babassu yağı – Babassu veya Cusipalme tohumlarından elde edilir. Doymuş yağ asitlerinin yüzde 90’ını içerir – bu nedenle, Brezilyalıların kalın ve güçlü saçlarını ustalıkla koruyabilmektedir. Babassu yağı birçok bitki sterolü ve E vitamini içerir. Saçlara daha fazla hafiflik, yumuşaklık, pürüzsüzlük ve hacim kazandırır. Saç derisini besler ve toksinleri giderir. Saçın hava koşullarının olumsuz etkilerinden korunmasını sağlar. Aynı zamanda kepekle mücadeleyi destekler ve antiseptik bir etkiye sahiptir.

Pequi Yağı – Bir sonraki, egzotik ve daha az bilinen bitkisel yağ, tropikal, Brezilya Pequi ağacının (Caryocar Braziliene) meyvelerinden elde edilir. Saç şekillendirme, renklendirme, beyazlatma veya ısı ile zarar görmüş saçlar için idealdir. Pequi yağı, doğru nemlendirmeyi sağlar ve saç yapısını güçlendirir. Uygulanan saçlar sağlıklı ve parlak görünür. Pequi yağı, gergin ve kuru saç uçlarına mükemmel uyum sağlar. Saç telleri hızlıca bu yağı emer ve daha fazla parlaklık kazanır.

Roucou yağı – Saçlarda yaşlanma başlangıçtaki sorunların üstesinden gelebilen değerli ve oldukça pahalı bir yağdır. Düzenli kullanıldığında, grileşmeyi ve saç kaybını yavaşlatır. Doğal Roucou yağı (ayrıca annatto yağı olarak da adlandırılır) antibakteriyel ve zayıflatıcı özelliklere sahiptir. Annatto çalısının tohumlarından elde edilir. Bitki Amazon bölgelerinde yetişir. Bu yağ ile bakılan saçlar parlak ve yumuşak olmaktadır. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, selenyum veya salisilik asit gibi bir dizi besleyici madde de içerir. Roucou yağı aynı zamanda A ve E vitaminlerince de zengindir.

Brezilya fıstığı yağı – yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip bir sonraki bitkisel yağdır. Doymamış yağ asitleri içerir (yüzde 75’in üzerinde: palmitoleik, oleik, linolenik). Sözü geçen asitlerin konsantrasyonu olan Brezilya fıstığı yağı, cilt ve saç hücrelerinin düzgün işleyişinden sorumludur. Neredeyse tüm cilt problemleriyle başa çıkmaya yardımcı olur, ayrıca kafa derisini korur ve hücre içi yapının yenilenmesini destekler. Nemlendirmeyi optimize eder ve saçı zararlı etkilerden korur. Keratin üretimine katılan ve saçın doğal bir parçası olan E ve A vitaminleri, fitosteroller (β-sitosterol dahil) ve magnezyum içerir.
Brezilyalıların saç bakımı sadece egzotik bitkisel yağları değil, aynı zamanda belirli saç bakım yöntemlerini de içerir. Keratin tedavisini dünyaya öğreten Brezilya’lı kadınlara borçlu olduğumuz unutulmamalıdır.

 

 

Şili’li kadınlar da doğal etkili bitkisel yağlara sahiptir. Şili’den en ünlü ürünler arasında, yabanmersini benzeri meyvelerin tohumlarından yapılan Maqui meyvesi (Aristotelia chilensis) yağıdır. Maqui meyveleri vahşi yetişir ve Mapuche Kızılderilileri tarafından toplanır. Kızılderililer bu bitkilerin yetiştirilmesinde ve uzun bir süredir değerli madenlerin çıkarılmasında görev almışlardır. Aristotelia chilensis’in tohum, meyve, yaprak, kök ve saplarını en iyi şekilde kullanmayı öğrenmişlerdir. Bu doğal yağ, antioksidan açısından zengindir. Şili halkı tarafından oldukça yaygın kullanılır ve yaşam iksiri sayılır. Maqui berry yağı temel olarak omega 6 ve omega 9 yağ asitlerini içerir. Saçınızı yeniden canlandıran ve güzelleştiren E vitamini ve bitki sterolleri açısından da zengindir. Saçın esnekliğini arttırır ve saç tellerinde daha iyi köklenmesini sağlar (saç dökülmesini yavaşlatır). Saç büyümesini hızlandırır, cildin yenilenmesini destekler, hidrolipid tabakayı güçlendirir, yağların eksikliklerini tamamlar ve saçın beslenmesini destekler.

Ekvador’da ise cherimoya olarak adlandırılan tropik meyveler kullanılır. Meyve, yeşil, kabuklu bir ahududuyu andıran, kabuğunun altında tatlı ve aromatik posası olan bir bitkidir. Cherimoya mineraller (fosfor, kalsiyum, demir) ve vitaminler (A, E, C, B3) açısından zengindir. Saç bakım kozmetiklerinin bir bileşeni olarak cherimoya çok değerlidir . Canlandırıcı ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Cildin tahrişini hızlandırır,  toksinleri giderir, barındırdığı sitrik ve malik asit içerisindeki asitler dezenfektan gibi davranır, doğru düzeyde pH ve sebum salgısı sağlar, saçı daha parlak hale getirir. Ekvadorlu kadınlar, cherimoya’ya önem veriyor. Saç, saç derisi ve yüz maskesi olarak kullanmayı seviyor.

Muña Muña (Minthostachys setosa) – bu bitki ağırlıklı olarak Kolombiya ve Venezuela’da bulunur, ancak kuzey Brezilya, Ekvador veya Peru’da da görülmektedir. Bitki mentol, isomenton, geraniol, pulegol, linalol ve pentanol dahil olmak üzere sayısız element içeren nane kokusuna sahip bir yağdır. Muña Muña’nın özü, antiseptik özelliklere sahip olduğu için kozmetikte bolca kullanılır: Toksinlerle savaşır, cilt enfeksiyonlarını iyileştirir, mantar ve bakterilerle savaşır, böcekleri kovar, uyuz ile baş eder, atopik dermatit’e karşı mücadeleyi destekler, uygun kan dolaşımını sağlar, uyarır. saç hücreleri ve saç derisine masaj yapılırsa saç büyümesini hızlandırır. Kolombiyalılar bu bitkinin bir infüzyonunu içerek de kullanırlar. Cilt ve saç bakımı için kullanmayı severler. Kolombiya’da, Muña Muña otunun HIV virüsü ile başa çıkabileceğine dair bir inanç vardır. Bu nedenle, AIDS’in ciddi aşamasında bile yaygın olarak kullanılmaktadır.

Vücut, saç ve yüz bakımında Perulular gerçek uzmanlardandır. Antik tarifler ve uzun zamanda keşfedilen bitkiler sadece Peru’lular arasında değil, dünya çapında da popülerdir. Inka çayıInka Inchi yağı veya Amaranth dünyaca ünlü ürünlerdendir.

Peru zümrüt sabunu (Peru Zümrüt Sabunu) – Perulu kadınların gururudur. Bu sabun tamamen doğaldır (bitki ürünlerinin yüzde 92’sinden fazlasını içerir), nazik ve temizleyici olarak idealdir çünkü insan derisine iyi uyum sağlar. Güzel, zümrüt yeşili rengi vardır. Yüz, vücut ve saçın temizliği için mükemmeldir. Kuru saçı yeniden nemlendiriciyi sağlar, kafa derisini besler ve temizler. Kozmetik açıdan saçlara parlaklık ve ipeksi bir yumuşaklık kazandırır. Peru sabunu yarı sıvıdır ve güzel kokulu masmavi macunu andırır. Makyajı herhangi bir sorun olmadan çıkarır, cilt yüzeyinde yağ tabakası kalmaz.

Maca bitkisi, yani Peru ginsengi – bitkinin sağlık açısından özellikleri gerçekten mükemmel. Maca bitkisi aslında ilaç olarak kullanılır ve beslenmeyi hızlandırır – kemikleri güçlendirir, daha fazla enerji verir, gücü ve doğurganlığı artırır. Aynı zamanda birçok saç bakımı kozmetik maddesinin bir bileşenidir. Bu bitki genellikle saç maskelerinin içeriğinde bulunur. Saç ve cilt için bir vitamin bombasıdır. Peru Ginseng, saçlara zararlı ve olumsuz etkilerden korur. İnkalılar’ın bu bitkiye yüzyıllar öncesinde kutsallaştırması dikkate değer bir bilgi. Maca bitkisini dinsel ayinlerde kullanmışlar – bu şekilde eşsiz ve iyileştirici etkilerini vurgulamışlardır.

Quinoa – bu egzotik bitkinin cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanımı, dünyanın bazı bölgelerinde hala oldukça yaygın. Peru’da, quinoa popüler bir kozmetik ürünüdür. Çok sık shea yağı gibi doğal yağlarla karıştırılır. Quinoa, cildi ve saçı iyi besler çünkü birçok yağ asidi içerir: omega 3, vitaminler (B2 de dahil, riboflavin, saçlara daha fazla canlılık ve elastikiyet kazandırır), proteinler ve antioksidanlar… Quinoa ayrıca kollajen üretimini destekler ve nem kaybına karşı koruma sağlar. Zengin bir amino asittir ve hasarlı dokuların yenilenmesini destekler. Doğru nemlendirme sağlayarak tüyleri dehidrasyondan uçtan uca korur.

Cape Gooseberry – bitki Physalis, Andean Berry veya Bladderweed olarak da adlandırılır. Altın yabanmersinini anımsatır. Besin bakımından zengindir (A, C, B1, B2, B3 ve fosfor, demir, kalsiyum vitaminleri). Cape Gooseberry, saç bakımı bağlamında harika etkiler yaratır ve saç maskelerinin ve kremlerinin değerli bileşenlerindendir. Yenileme yapar, hücre metabolizmasını hızlandırır, daha fazla parlaklık verir, saç dökülmesini önler ve korur. Aynı zamanda lezzetli, hafif tatlı bir aperatiftir :).

Inca Inchi yağı – Küçük, cüce çalılık türü olan yeşil Sacha Inchi’den elde edilir. Bitkinin meyveleri lezzetlidir. Tohumların elle preslenmesi hala yağın en etkili sağlanma yöntemidir. Ürün daha sonra bile değerli özelliklerini kaybetmez. İnka İnchi yağı alışılmamış şekildedir: yağ asitlerinin oranı “İnka Omega Yağı” olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Yaklaşık yüzde 48 oranında omega 3, yüzde 36 oranında omega 6 ve yüzde 8 civarında omega 9 içerir. Yağ asitlerinin ideal dengesi yağın üstün sağlık ve kozmetik etkilerine neden olur. Inca Inchi hızla cilde ve saça nüfuz eder, yenilenir, saç ampullerini güçlendirir ve saç kaybını önler. Yağ, saç yapısını iyileştirir, hücreleri harekete geçirir, vücudu sıkılaştırır, yaraları ve küçük kırışıklıkları giderir. Saçın yaşlanma sürecini geciktirir (erken grileşme dahil). Saçların doğru şekilde büyümesini sağlayan ve saçı dehidrasyondan ve hasardan koruyan yüksek A vitamini içeriğine sahip güçlü bir antioksidandır. Ayrıca cilt tahrişini hafifleten, iyileştiren ve cildi koruyan hafif bir yağdır.

 

 

 

Amaranth tohumu yağı (Amaranthus caudatus) yağ asitlerinden özellikle linoleik asit, skualan ve tokoferollerin zengin bir kaynağıdır. Amaranth yağı da diğerleri gibi saçları yeniler, saçı korur ve güzelleştirir. Linoleik asit, cildin ve saç tellerinin düzgün çalışmasından sorumludur, nemlendirir. Ürün saç ve saç derisi için değerli bir seramid kaynağıdır. Squalane sebumun seviyesini optimize eder, ağrıları azaltır, kuru cildi ve kuru saçı rahatlatır. Amaranth yağı son derece iyi bir saç bakım ürünüdür, çünkü saçları atmosferik koşulların zararlı etkilerine karşı da iyi koruma sağlar, iltihabı azaltır, saç tellerini yumuşatır ve parlaklık kazandırır. Saç maskeleri ve saç balzamında ortak kullanılan bir maddedir.

Kedi Pençesi – Uncaria Tomentosa da denir ve tüm dünyada bilinir. Peru’da, kedi pençesinin en iyi çeşitleri mevcuttur; Zayıf  saçların güçlenmeye meyilli olmasında etkilidir. Perulu kadınlar bu bitkiyi saç şampuanı olarak kullanmayı sever. Uncaria Tomentosa saçları esnek, yumuşak, şişkin, çekici ve güzel hale getirir. Bitki ayrıca kafa derisi tahrişini hafifletir. Dünyanın bazı bölgelerinde, besin takviyesi olarak tablet şeklinde satılmaktadır.